Site Loader

Igra obično predstavlja razonodu i budi asocijaciju na neku zanimljivu i prijatnu aktivnost. Međutim, u Transakcionoj analizi Igra predstavlja nefunkcionalno i potencijalno opasno struktuiranje vremena koje ima cilj isplatu skriptnog uverenja. Skript je priča koju smo sebi zapisali u obliku sudbine i samoproklamovanog proročanstva.

Isplata Igre koja se odigrala počinje emotivnom povredom, dok podignuta na  najveći novo ako potraje dugo ima za cilj konačnu isplatu skripta: a tonije ni malo naivno jer je isplata: bolnica, ludnica, sudnica.

Ima mnogo načina na koje nas drugi (a ponekad i mi druge) pozivaju u neku vrstu skrivene Igre. To je onaj momenat kada bezazleno krenemo u razgovor ili akciju, a završimo sa znakom pitanja, neprijatnošću tipa: Šta se sada zapravo desilo ?

Ova vrsta zbunjenosti, iznenađenja uz afekat neprijatnosti, često jeste i indikator psihološke igre. O ovom fenomenu pisao je još dr.Erik Bern, transakcioni analitičar u svom besceleru ’Koju igru igraš?’(1964). Stiven Karpman, njegov kolega psihijatar, razradio je ovu temu u konceptu poznatom kao Dramski trougao (1968). U T.A .krugovima, poznatiji kao Karpmanov trougao.

Svaki dan smo izloženi različitim transakcijama sa ljudima. Ima mnogo načina na koje se one mogu okrenuti protiv nas, i time naše  dobre namere pretvoriti u toksične uticaje, koji nam  ugrožavaju svakodnevni život. Nekada to možemo i predvideti, pa se unapred ’spremimo’ kako ćemo reagovati, jer već znamo kako igra teče i kako se završava.

U  razuđenom spektru naših reakcija, zaboravljamo da uvek postoji i drugi način, tj. naš izbor, koji će biti nešto novo u odnosu na dosadašnje. Ova promena moguća je ukoliko i razumemo šta se dešava kada neka veza ili situacija krene naopako. Istražićemo zašto do toga dolazi .

Psihološke igre: Žrtva, spasilac i progonilac

Dr. Bern je smislio formulu Igre, koju je Karpman i dodatno unapredio. Ta formula glasi:

Igra = Udica (mamac) – Slabost – Reakcija – Obrt – Isplata

Igra započinje kada jedan od  igrača Mamcem, počne da izaziva Slabost druge osobe, i to svakako izazove neku Reakciju. Potom nastupa iznenadni momenat Obrta i Zbunjenosti (to se često može uočiti na licu, kao izraz zatečenosti, iznenađenja), da bi se okončalo jednom vrstom psihološke Isplate.

Objave po mesecima

Odavno sam zapazio da uspešni ljudi retko sede i čekaju da im se stvari dešavaju. Oni izađu i dese se stvarima. ”
-Leonardo Da Vinči