Site Loader

Igra obično predstavlja razonodu i budi asocijaciju na neku zanimljivu i prijatnu aktivnost. Međutim, u Transakcionoj analizi Igra predstavlja nefunkcionalno i potencijalno opasno struktuiranje vremena koje ima cilj isplatu skriptnog uverenja. Skript je priča koju smo sebi zapisali u obliku sudbine i samoproklamovanog proročanstva.

Isplata Igre koja se odigrala počinje emotivnom povredom, dok podignuta na  najveći novo ako potraje dugo ima za cilj konačnu isplatu skripta: a tonije ni malo naivno jer je isplata: bolnica, ludnica, sudnica.

Ima mnogo načina na koje nas drugi (a ponekad i mi druge) pozivaju u neku vrstu skrivene Igre. To je onaj momenat kada bezazleno krenemo u razgovor ili akciju, a završimo sa znakom pitanja, neprijatnošću tipa: Šta se sada zapravo desilo ?

Ova vrsta zbunjenosti, iznenađenja uz afekat neprijatnosti, često jeste i indikator psihološke igre. O ovom fenomenu pisao je još dr.Erik Bern, transakcioni analitičar u svom besceleru ’Koju igru igraš?’(1964). Stiven Karpman, njegov kolega psihijatar, razradio je ovu temu u konceptu poznatom kao Dramski trougao (1968). U T.A .krugovima, poznatiji kao Karpmanov trougao.

Svaki dan smo izloženi različitim transakcijama sa ljudima. Ima mnogo načina na koje se one mogu okrenuti protiv nas, i time naše  dobre namere pretvoriti u toksične uticaje, koji nam  ugrožavaju svakodnevni život. Nekada to možemo i predvideti, pa se unapred ’spremimo’ kako ćemo reagovati, jer već znamo kako igra teče i kako se završava.

U  razuđenom spektru naših reakcija, zaboravljamo da uvek postoji i drugi način, tj. naš izbor, koji će biti nešto novo u odnosu na dosadašnje. Ova promena moguća je ukoliko i razumemo šta se dešava kada neka veza ili situacija krene naopako. Istražićemo zašto do toga dolazi .

Psihološke igre: Žrtva, spasilac i progonilac

Dr. Bern je smislio formulu Igre, koju je Karpman i dodatno unapredio. Ta formula glasi:

Igra = Udica (mamac) – Slabost – Reakcija – Obrt – Isplata

Igra započinje kada jedan od  igrača Mamcem, počne da izaziva Slabost druge osobe, i to svakako izazove neku Reakciju. Potom nastupa iznenadni momenat Obrta i Zbunjenosti (to se često može uočiti na licu, kao izraz zatečenosti, iznenađenja), da bi se okončalo jednom vrstom psihološke Isplate.

Objave po mesecima

Čovekovu sudbinu, svu njegovu uzvišenost i svo njegovo poniženje, određuje dete koje nije starije od 6 godina, a najčešće nema više od tri….neko ko se trudi da dokaže da će sve ono što su mu roditelji pričali dok je bio u vrtiću, moći primeniti na ceo svet.”
-Eric Berne