Site Loader

Porodica je nešto najlepše, ali u doba izolacije dobri porodični odnosi mogu biti poljuljani.

Porodični odnosi su po prirodi složeni i delikatni sami po sebi, zato sto se upravo govori o odnosu dvoje ili više različitih osoba, od kojih svaka ima svoje sopstvene potrebe. Pored potreba tu su i karakteristike ličnosti, razmena emocija, a tu je i komunikacija, kao ključ od koga upravo ti odnosi i zavise.

Dakle, u svakodnevnom životu porodice zahteva se veliki stepen tolerancije, poklanjanja sebe i ustupanja drugima uz stalnu potragu za adekvatnim balansom koji će pružiti jedan harmoničan odnos. Medjutim, šta sada kada smo u jednoj posebnoj situaciji koja nosi sa sobom povećani stepen nervoze, zabrinutosti, straha, preosetljivosti, povlačenja, skučenosti ili potpunog nedostatka slobode? Napori za održavanjem iole harmoničnog odnosa postaju sve veći i sve teže je dostignuti ga.

  • Zbog toga, posebnu pažnju treba posvetiti kontrolisanoj komunikaciji u kojoj se biraju reči, tj. pojačati maksimalno upotrebu reči poput: izvini, hvala i molim te.
  • Povećati količinu pokazivanja ljubavi koja je toliko potrebna svima, i u tome ne oklevati da počnete prvi.
  • manjiti aktivnosti koje razdražuju (npr.previše gledanja uznemirujućih vesti itd.).
  • Iskoristiti vreme za zajedničke porodične aktivnosti, koje su usled brzine svakodnevice zapostavljene, i sa druge strane biti otvoren za predloge i prihvatanje ideja kao npr. – gledanje zajedničkih fotografija uz udobnu prijatnu atmosferu, porodični bioskop, pričanje viceva ili zajedničkih zabavnih dogadjaja, igranje društvenih igara, fizičke aktivnosti uz igru, zajednički rad u kući ili dvorištu, kao i pomaganje da se preporučeni uslovi zaštite ispoštuju od strane svakoga.
  • Takodje je podjednako važno ostaviti prostora jedni drugima i za trenutke samoće i odmora tj.mogućnost za ostvarenje svojih potreba, uz dogovor i sa prihvatanjem da one ne moraju da se ostvaruju sada i odmah, tj. momentalno, već kroz zajednički dogovor i plan aktivnosti, koji se takodje može koristiti radi bolje organizacije uživanja za sve ukućane.

Dakle u ovoj borbi porodica je tim i treba učiniti sve da se kao tim izbori sa postojećim preprekama uz podršku jedni drugima, upravo kao što to najbolji sportski timovi rade.

Objave po mesecima

Čovekovu sudbinu, svu njegovu uzvišenost i svo njegovo poniženje, određuje dete koje nije starije od 6 godina, a najčešće nema više od tri….neko ko se trudi da dokaže da će sve ono što su mu roditelji pričali dok je bio u vrtiću, moći primeniti na ceo svet.”
-Eric Berne